Categories: Haberler

by admin

Share

Kaçak Balıkçılıkla Mücadelede Yeni Bir Dönüm Noktası

İllegal, bildirilmeyen ve kontrol edilmeyen balıkçılıkla mücadele, 100 ülkenin Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün Liman Devleti Önlemleri Anlaşması (LDÖA)’na katılmasıyla yoğunlaştı.

LDÖA, bu tür balıkçılığa katılan veya bu tür balıkçılığa yardımcı olan yabancı gemilerin liman erişimi ve kullanımını reddederek illegal balıkçılığı önlemek, caydırmak ve ortadan kaldırmak için özel olarak tasarlanmış ilk bağlayıcı uluslararası anlaşmadır.

LDÖA’ya en son katılan ülkeler olan Angola, Eritre, Fas ve Nijerya ile birlikte şu anda dünya çapındaki liman devletlerinin yüzde 60’ı illegal balıkçılıkla mücadele için adım atmış oldu.

FAO Genel Direktörü QU Dongyu; Balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinde artan tüketici talebi ve dönüşen tarımsal gıda sistemlerinin, küresel balık üretimini en yüksek seviyelere taşıdığını ve illegal balıkçılıkla mücadeleyi hızlandırma ihtiyacının geniş bir kabulü olduğunu dile getirdi. Dongyu; Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini desteklemek için daha fazla Devletin LDÖA’yı desteklemesinin cesaret verici olduğunu da sözlerine ekledi.

Dünya çapında yakalanan her beş balıktan birinin kaçak balıkçılıktan elde edildiği ve bu durumun gerek balıkçılığın sürdürülebilirliğine gerekse geçim kaynağı balıkçılık olan insanlara ve deniz ekosistemlerinin korunmasına büyük zarar verdiği tahmin edilmektedir.

İllegal balıkçılık; sürdürülebilir balıkçılığa ulaşmak için ulusal, bölgesel ve küresel çabaları baltalamakta ve bunun ortadan kaldırılması, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmada başarılı olmasının anahtarı olarak kabul edilmektedir.

Bu konu ile ilgili FAO’nun Balıkçılık ve Su Ürünleri Bölümü direktörü Manuel Barange: “Tüm su kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde yönetme ve kullanma sorumluluğumuz var” ifadesini kullandı ve sözlerine şu şekilde devam etti: “LDÖA’nın uygulanması yoluyla liman kontrollerini ve yeterli bilgi alışverişini hızlandırmak için birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu, sucul gıda sistemlerinin dönüştürülmesine katkıda bulunacak ve istihdam, ekonomik büyüme, sosyal kalkınma ve çevresel sürdürülebilirliğin itici güçleri olarak rollerini en üst düzeye çıkaracaktır.”

FAO yakın bir zamanda liman denetim sonuçlarına, alınan önlemlere ve limana giriş veya retlere odaklanan; ilgili resmi bilgileri toplayan ve paylaşan LDÖA Küresel Bilgi Değişim Sistemini (KBDS) başlattı. Bu platform; Balıkçı Gemileri, Soğutmalı Taşıma Gemileri ve İkmal Gemilerine ait FAO Küresel Kayıtları ile Devletlerin LDÖA’yı uygulama ve kaçak balıkçılıkla mücadele için gerekli olan tamamlayıcı araçları kullanmasına yarıyor.

FAO şimdiye kadar 50’den fazla ülkeye mevzuatlarını gözden geçirmeleri, kurumsal kapasitelerini güçlendirmeleri, izleme, kontrol ve gözetim sistemlerini ve operasyonlarını geliştirmeleri, liman devleti önlemlerini etkin bir şekilde uygulamaları ve bayrak, kıyı ve pazar devletleri olarak uluslararası sorumluluklarını yerine getirmeleri için yardımcı olmuştur.

Kaynak: FAO